lördag 27 mars 2010

Helvete vad jag blev förbannad av en blogg idag


Rolf Erikson kommenterar politik och samhälle. Jag hoppas verkligen att vi pirater inte använder hans sätt att föra politiska diskussioner i våra bloggar.
Att använda ett enskilt rättsfall som helt gått fel i ett samhälle. Att använda en enskild individ som våldtagits i argumentation gentemot Rick Falkvinge och oss pirater,


I Bjästa tog man inte i alls. Där hyllades istället pojken. Flickan fick löpa gatlopp. Nej Rick Falkvinge ibland måste man säga ifrån och då kan det ibland bli fel som man får be om ursäkt för. Om inte jag är helt felunderättad, så blev killen dömd för våldtäkt. Hur kan en då hävda gentemot Rick att ibland måste man säga ifrån?

Om Falkvinge och hans gelikar hade gett den här pojken en varning i tid så hade kanske inget hänt. Om igen så läggs det på Rick samt oss gelikar att varningar förhindrar våldtäkt. Har du Rolf brister i insikt och kompetens gällande mänskligt beteende. Det är inte så smart att yttra sig om att varningar skulle förhindra våldtäkter.

Jag kan inte begripa vad denna brottshandling har med Piratpartiets Rick Falkvinges åsikter att
Justitieminister Beatrice Ask bör avgå omgående.


Det jag reagerar på är alltså att använda ett enskilt brottsoffer i en argumentation i blogg.
..

7 kommentarer:

Ssargon sa...

Känns som en typisk "Straw man" tycker jag...

Unknown sa...

OK, det kan blev kanske lite överord som lätt missförstås. Bjästa är inget bra exempel.

Däremot kan jag inte förstå hur delgivning av misstänkt för brott eller hämtning för förhör kan ske anonymt. Färgade kuvert är att ta i men anonyma kuvert och privatklädda poliser i privatbilar är också fel.

Dessutom menade jag att en tydlighet vid brottmisstanken kan förhindra nya brott.

Frågeställningarna i samhället är sällan besvarade genom att bara driva en fråga. Det är ett enfrågepartis dilemma och som ett tänkbart stödparti till de rödgröna kommer Piratpartiet att göra många besvikna.

Jonatan Gonte Kindh sa...

@Rolf: Själv ser jag inget fel i anonyma avsändare eller civilpoliser, vi pratar om misstänkta personer, inte nödvändigtvis personer som begått brott.

Piratpartiet som fokusparti besvarar mycket riktigt inte alla frågeställningar i Sverige. Vi Piratpartister har medvetet och ärligt lagt annan politik åt sidan för att fokusera på för oss extremt viktiga frågor där vi anser att dagens makthavare inte representerar folket.

Anne Kekki Forshaga sa...

Tack Rolf för att du tar dig tid att fundera över din formulering och min reaktion på detta. Att värna om våran, även din intigritet är ju en av de viktigaste frågorna som vi har att ta ställning till i Sverige.
Tydlighet vid brottsmisstanke skall ju bedömmas av polis, åklagare samt att utifrån det hämtas ju individer in till förhör.
Men att börja delge misstankar utan ordentlig förundersökning, utredning. Borde tom du känna obahag av. För i sådanan tankebanor så går ju inte du eller jag *säkra*.

Anonym sa...

@Rolf har du hört talas om Oskyldig till motsatsen bevisat?
Ska man straffas för MISSTANKAR?! Vet du hur många som skulle använda det för att svärta andra människor de inte tycker om? Förstår du hur mycket KRÅNGEL och PROBLEM.

Anonym sa...

Manuell pingback:

http://fullmentalstraightjacket.wordpress.com/2010/03/28/att-rationalisera-det-irrationella/

Jörgen L sa...

@Rolf:
Din (och Beatrice Ask's) argumentation går ut på att det är klandervärt att bli MISSTÄNKT för ett brott, och att det är OK att straffa misstänkta med någon form av modern skampåle, tex. genom att försöka förstöra deras äktenskap och familjeliv.

I en rättsstat ska staten betrakta en som oskyldig tills dess dom är fälld. Och det är faktiskt ganska vanligt att folk blir misstänkta för brott trots att de är oskyldiga.

Om det då är så som Ask menade, att det största straffet i samband med sexköp är skammen, så finns det trots allt anledning att vara försiktig med att peka ut någon som misstänkt.

Tanken "ingen rök utan eld" är alldeles för stark för att sedan kunna tvättas bort, ens i de fall där misstanken var helt ogrundad.