måndag 17 augusti 2009

FORSHAGA KOMMUN SAKNAR PIRATMETODER I MYGGJAKT


Forshaga kommun angående myggproblem i Forshaga och Deje. Tillsätter utredning inom kort . Nu fattas det pirater i trakten. Som kanske kunde be utredarna att följa med ut i skog och mark, för sitt utredningsarbete. En sådan utredning skulle gå väldigt snabbt. Sedan ta med nästa beslutsorganisation ut på en utredning i skogen. Beslut skulle komma väldigt snabbt om åtgärd.
Detta är en tid för oss att hämta kraft ute i naturen. Den senaste mygginvasionen är enormt giftiga. Jag åkte ut en sväng och funderade över en bil som körde knepigt. Sedan när jag och hundarna skulle hem så förstod jag vad problemet var. Mygg i hela bilen som biter från alla håll. Det gör ont och blir bulor. Jag erkänner, jag var en trafikfara. Försökte köra bil och skydda mig och hundar mot myggorna.

Detta är ett öppet brev till Forshaga kommun. Har ni förmågan att visa lite pirattakter och ta tag i verklighetens problem. För i vissa lägen det händer saker i en kommun som behöver åtgärder snabbt för kommuninnevånarans väl. Det mycket regnandet i sommar borde ha gett lite ledtrådar om vad som blir konsekvenser av det. Som nu, sådana mängder med mygg att barn och vuxna inte kan vara utomhus. Det borde finnas kompetens inom administrationen att en kan angripa problemet och åtgärda detta?
Att försöka förklara myggproblemet med att vi har en älv som stiger och sjunker. Är ju inte en hel sanning. Myggen finns i varenda minsta fuktpöl. Jag fasar för denna dag när solen återigen värmer upp de fuktiga pölar som finns.

mvh
piratpartimedlem
Anne Kekki Forshaga Deje
17 august 2009

länkas till Fb
länkas till Forshaga kommun
....................

SVAR FRÅN KOMMUNEN 18 augusti 2009
Hej!
Vi har tagit till oss din information om myggproblemen. Samtidigt håller vi på att titta på möjligheterna att göra de undersökningar som krävs för att vi ev. skulle kunna få göra åtgärder.
I lägen där det krävs användning av bekämpningsmedel eller andra omfattande åtgärder så är det naturligtvis viktigt att lagar och regler följs, även om det i det akuta läget känns som undersökningar tar alltför lång tid.
Med vänlig hälsning
Anna Grenholm
----------------------
Miljö- och byggförvaltningen för Forshaga och Munkfors
Box 93
667 22 FORSHAGA
054-17 20 29
070-690 20 68
...............
MIN FORTSATTA KOMMENTAR PÅ DETTA SVAR

**Samtidigt håller vi på att titta på möjligheterna att göra de undersökningar som krävs för att vi ev. skulle kunna få göra åtgärder.**

Det kan inte vara så enkelt att ni som kommunrepresentanter bedömmer situationen som akut? Sätter er ner och snabbt gör en plan för hur ni ska *driva* beslut som rör lagar gällande bekämpning, för att kunna driva igenom ett undantag.
Att vi har lagar och regler i Sverige betyder inte att vi är befriade från att göra något. Att driva på och kämpa för kommuninnevånarnas väl, är er viktigaste arbetsuppgift. Regler är förövrigt inte en lag. Akuta situationer kan ju ej ställas utan åtgärder.

mvh
Anne Kekki
......................
Jag har nu även bloggat i Motionssajten FunBeat
..........
19 aug 2009 idag har jag använt
Synpunkter till forshaga kommun och skrivit detta:
Lagar och regler får ej bli ett hinder för en kommun. Att ta tag i akuta problem och åtgärda dem. Finns en tendens att använda lagar och regler som ett skydd. Därför kan vi inte göra något nu, men kanske sedan.
Klimatförändringarna påverkar ju oss invånare i verkliga livet. Som kommun så är det ju viktigt att våga följa med och ta beslut och driva sakfrågor. För att vi ska ha det bra ute i skog och natur.
mvh
Anne Kekki

De lovar mig svar inom 10 dagar
.......
Bloggkommentar i Funbeat

**Så hemskt om du inte kan vistas ute så mycket som du vill.
Kanske skulle det hjälpa om kommungubbarna/ tvingades att vara ute en hel dag bland myggen. Naturligtvis utan myggmedel. Då skulle det kanske gå snabbare att få fram en lösning.

Kan det hjälpa med någon typ av rökelse när du är i trädgården? Jag tänker då att myggen blir förvirrade och kanske söker sig någon annanstans.

Jag hatar mygg och knott och lider med dig. Bra att du protesterar. Det är viktigt att någon gör det för att få en förändring.**
........
SVAR FRÅN KOMMUNEN 20090820

Hej, vi kan konstatera att kommunen inte har möjlighet att åtgärda myggproblemet i år även om vi skulle vilja. Om vi eventuellt ska kunna göra det ett annat år krävs att vi får kunskap om myggornas utbredningsområde för att kunna flygbespruta området där mygglarverna kläcks. Det är för övrigt inte kommunen som fattar beslut om en ev flygbesprutning. Vid Österförnebofjärden vid nedre Dalälven krävdes ett regeringsbeslut innan den kunde genomföras. Vi på kommunen tvivlar inte på att myggen orsakar stora olägenheter, det är det många som intygat, även anställda inom kommunen.
Det blir säkert fel ibland men som myndighet kan man inte medvetet bryta mot de lagar och regler som finns. Både tjänstemän och politiker är straffrättsligt ansvariga för sina handlingar. Jag föreställer mig att de flesta kan tänka sig att bryta mot lagen för att göra en insats i en nödsituation där liv eller stora ekonomiska eller materiella värden står på spel. Även om myggen är besvärliga så bedömer vi inte mygginvasionen som en sådan nödsituation.

Tomas Ivansson
Miljö- och byggförvaltningen
Forshaga och Munkfors kommuner

----- Vidarebefordrat av Tomas Ivansson/Forshaga kommun/SE 2009-08-19 16:01 -----
Från: _kansli _synpunktenMB/Forshaga kommun/SE
Till: Tomas Ivansson/Forshaga kommun/SE@Forshaga kommun, Anna Grenholm/Forshaga kommun/SE@Forshaga kommun
Datum: 2009-08-19 11:09
Ärende: Vb: Miljö och bygg
............

1 kommentar:

Anne Kekki Forshaga sa...

Jag kommer att fortsätta detta samtal med Forshaga kommun som privatperson<------------- vilar lite med detta nu, så jag kan glida över till privatpersonen Anne Kekki