måndag 6 juli 2009

UPPHOVSRÄTT OCH TA ELLER GE?

Intressant tanke kom till mig, från detta samtal i Almedalen. Svt
Amelia Andersdotter (Piratpartiet) och Magnus Ljungkvist från makthavare.se Magnus säger ungefär att det är fel att se den nya generationen som tagare, utan även som givare.
Mycket intressant samtal. Min tanke som kom är ej kopplat direkt till detta inslag, men kom av en formulering.

Min tanke blev. Att hela den här diskussionen om att vi tar och stjäl på nätet. Det är ju Upphovsrättshavare som genom stora bolag har tagit av oss. Hur många miljarder har de tagit för film musik av oss.
Detta har säkert sagts miljoner gånger, men jag ville skriva det i alla fall. Just nu får jag en Robin Hood känsla, att pirater har tagit tillbaka och delat ut till de fattiga.

De yngre i Sverige borde kunna få leva ett drägligt liv med musik, kultur och film. Utan att behöva gå i trasiga skor. Grundläggande demokratiskt fråga och rättighet, som borde ligga de flesta partier nära hjärtat. Att dela är att bry sig om.

1 kommentar:

Lars-Åke sa...

Disney är ju rätt roliga. De "tar" en figur som Robin Hood och gör om den (helt rätt, det är så tagande ska funka, man bygger vidare på det som finns) men sen _vägrar_ de blankt att ge honom tillbaka efter en rimlig tid. Då funkar det _inte_ som det är tänkt. Kulturen och utvecklingen avstannar.