torsdag 18 februari 2010

Vem är barnslig och vem är vuxen?Aktvist=barnslig?
Jag tycker att det är okej att bejaka barnet i oss. Av tradition är män bättre på detta än många av oss kvinnor. Därför hävdar jag att män är klokare än oss kvinnor.


Aktivister är ofta duktiga på att slappna av ute bland folk, göra det de känner för och tycka att jaget är okej ändå.
På grund av olika uppväxt och fostran, så använder vi våra olika sidor inom oss, på vårt eget sätt. I denna blogg väljer jag att prata om de positiva sidorna i oss enligt min tolkning av Transaktionsanalys. Som individ kan jag själv välja vilken nivå i mig som jag för stunden bejakar. Så ord som att bete dig vuxet är inte min stil.
Förälder: Den positiva föräldern inom oss tar ansvar och visar omsorg över andra. Tar ansvar över arbetsuppgifter inom piratpartiet och fullföljer dem.
Vuxen: Diskuterar, föreläser, mötesverksamhet, kanske och samtalar med andra, ser konsekvenser av vad vi tar för beslut mm
Barnet: Här bejakar vi barnet i oss, skrattar, har roligt tillsammans. Leker med snö, datorer, dansar och gör roliga piratevent
När vi skall komunicera med varandra, så är det en bra tanke att söka nivån hos den du samtalar med. Mjukt och försiktigt mötas i det. Lyfta fram den nivån i personen som du vill mötas i tex vuxen-vuxen. Men för den delen ej föringa övriga nivårer i personligheterna.

Jag som pirat mom, bejakar alla nivåerna i mig. Barnet har fått stor plats i mitt liv, fast i grunden är jag enormt seriös i mitt vuxen jag. Samt att jag vill gärna ta ansvar och visa omsorg i mitt föräldrar jag.


Jagtillstånd - olika sammanhängande system av tankar, känslor och beteendemönster som sammanfattas i begreppen Vuxen, Förälder och Barn, hämtat från
Grundläggande idéer inom transaktionsanalysen


..

2 kommentarer:

unohansson sa...

Även om det är ca 30 år sedan, så kommer jag fortfarande ihåg när hela avdelningen på mitt jobb var på en ö i Göteborgs skärgård under nästan en hel vecka för att leka att Jag är OK, och Du är OK. Vi hade en mycket bra lekledare och det var både lärorikt och positivt, även om det nog var lite jobbigt för alla att helt transparent visa upp alla sidor av en själv!

Anne Kekki Forshaga sa...

du rör vid det som är svårt, att våga göra något annorlunda. Det kan vara kul och intressant. Samt att det kan ge förändringsångest. Låter som en mycket bra vecka eftersom ni fick lång tid på er att prova olika nivåer i er. Du är okej och jag är okej det är en mycket fin utgångspunkt i möten med varandra. Öppnar en fin och mjuk kontakt