fredag 26 juni 2009

SAMMANHANGSMARKERING

detta är min tolkning av sammanhangsmarkering. När vi pratar med varandra så är det bra att tyst inom sig själv, ställa frågan. Vem är du och vem är jag? Helst när vi rör oss inom en organisation, som Piratpartiet. Jag är nu medlem och pratar du med mig så är jag antingen medlem i Piratpartiet, eller så är jag privatpersonen Anne Kekki. Du kanske är funktionär i det samtalet och för då alltså Partiets talan. Eller träffas vi och vi båda är privatpersonerna i oss själva.

De som har tagit på sig funktionärsroller behöver även sortera upp inom sig själv. He He,,nu kommer lite kritik. Det är jättebra att fråga sig själv innan en uttalar sig i något. Gör jag det som Piratpartist, kanske som privatperson som vill få en bättre position i Partiet. Eller är jag för stunden helt enkelt mig själv och privat.
Jag har en stark känsla av att många blandar ihop allt och en vet fan inte om det är Piratpartiets åsikt eller ...........................
Samtidigt finns det många som kämpar för Piratpartiet och önskar sig en plats där.
Lyssnar vi både på talet och skriften så ser och hör vi skillnaden. Magkänslan är bra att gå på då.

Jag hyser respekt för Rick Falkvinge som kan vara Piratpartiets ledare men samtidigt visar den privata sidan av sig själv.Jag återkommer även till detta med att kommentera bloggar eller uttala sig inom Partiet. Att det går att sortera upp frågan inom sig själv först. Göra en enkel sammanhangsmarkering.
Vad tycker min känsla? Vad tycker min hjärna i denna fråga?
Att ta sig lite tid innan en kastar sig över tangentbordet, kan göra inlägget kommentaren väldigt tydlig. För en har då kopplat på hjärnan och använder den, Men kanske tar med känslan och beskriver den med sin tanke med bättre ord än fan och jävla skit....

Detta sätt att samtal med varandra. Anser jag ökar förståelsen för olika åsikter, en kanske tom kan slappna av och lära sig något av varandra. Vi kanske går ifrån, bloggen, samtalet och har lärt oss något nytt, har med oss någon intressant tanke som vi fundera på och som leder till Personlig utveckling.

..

5 kommentarer:

Zillen sa...

Sammanhangsmarkering eller att skilja på sina roller. Det är något jag jobbat med under flera år. Jag jobbar som it-gubbe, är facklig klubbordförande, Magnus och numera även aktiv medlem i Piratpartiet.
Det är som du säger man måste veta vilken hatt man har på sig i olika mötesrum, virtuellt eller möte irl. Men det var svårt till en början att kunna sortera ut det där. När ska man byta hatt, vet personerna man pratar med vilken hatt man har på sig. Det är ett spel som vi alla borde bli bättre på. Bara för att någon inte håller med om PP:s åsikter tycker dom ju inte illa om mig. Det är ju vad jag representerar just där och då.
Hur jobbade jag fram detta? Jo genom att till en början stanna till innan jag gick in i mötesrummet och gjorde ett hattbyte och var tydlig med vilken roll jag hade.
Det är jättebra att göra så, då lär man sig själv vem man är just där och då.
Nu ska jag fortsätta med Magnus-hatten och äta lunch!
Ha det bra!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag har gjort det "enkelt" för mig. Jag buntar ihop mitt Centerparti-, privat- och pirat-jag och skriver då under inlägg med Markus "LAKE" Berglund.

När jag skriver "i tjänsten" så plockar jag bort smeknamnet i mitten och nämner alltid min titel.

Men jag förstår dina bryderier...

Anne Kekki Forshaga sa...

*ler gott* Jag har inga bryderier. Nu tror jag att du misstolkar mig lite. Låt dig aldrig *luras* av enkel svenska.

jag kikade in på din blogg och hittade ett exempel på hur du gör en jättebra Sammanhangsmarkering och tom kan förmedla ut det till mig som läser kopierar in din text här:
'Och själv måste jag erkänna att jag stört mig lite på att jag "snöat in mig" på ett så smalt område senaste året och nästan inte skrivit ett enda inlägg om något annat än informationspolitiska frågor senaste året. Å andra sidan kanske det var nyttigt att komma bort från "rör inte mitt Centerparti"-träsket som många medlemmar fortfarande sitter kvar i. Det är så tydligt nu när allt fler medlemmar dyker upp med egna bloggar på Centernätet. Jag satt nog fast där förut och försvarade Centerpartiet, även i frågor där de hade "fel". Men det misstaget gör jag nog inte om igen på bra länge...*

Du har mycket insiktsfullt klarat av att Svara på frågan? Var är jag och var är du? Var är jag och var är mitt centerparti? Var är jag och var är mitt Piratjag.Detta är exempel bara på hur en frågar i Sammanhangsmarkering.

Tack för att du skrev en rad hos mig.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, jag missförtod dig kansle lite, men det är en intressant diskussion.

För ett år sedan var min personliga identitet mycket kraftigare kopplad till Centerpartiet, uppväxt i rörelsen som jag är. Jag anser mig fortfarande vara "Centerpartist", men inte länge enbart, som nästan var fallet tidigare. Under det gångna året har jag istället stärkts i min yrkesroll (webredaktör) och jag har gått och blivit guldpirat (dock inte medlem än).

Min personlighet har alltså blivit betydligt mer komplex och samtidigt mer svårkommunicerad, men jag ser det som en fördel eftersom jag då har mycket lättare att bryta mig ur de fack som folk ibland vill sätta mig i, ibland mot min vilja.

Så jag får väl tacka Centerpartiets ledning och riksdagsrupp för FRA-lagen, då detta har lett till ett personligt "uppvaknande" och, i förlängningen, personlig utveckling! :-D

Sammanhangsmarkeringar är viktiga, men det är lika viktigt att kunna markera när man inte är en del sammanhanget.

Anne Kekki Forshaga sa...

Respekt Markus för dina ärliga rader. Tack

Instämmer helt i att tydligt markera när en inte är med i sammanhanget. Kliver in och kliver ur.