fredag 19 juni 2009

BLOGGKOMMENTARER BRA ELLER SKIT


Min personliga bild av de som kommenterar bloggar är:

Stort engagemang för politiska frågor, vilket är bra. De etablerade partierna får gång på gång inse att nu går det inte att leverera en sanning som passar dem för stunden. För tyvärr så har vi en övertro på media och tror att de visar oss sanningen.
För Sveriges framtid så är det bra att många orkar kommentera. Även att många hämtar alternativ sanning och skriver insändare, nya bloggar och framför allt hjälper oss med att plocka fram länkar till artiklar som belyser frågan från ett kunskapsbaserat håll.

Vi får(får och får, du får väl göra vad du vill) inte sätta stämpel på bloggkommenteraren eller dela upp dem i olika grupper. Bra kommentarer, ja och så de som är sämre som vanligt. Detta är inte förenligt med en respektfull syn på individernas olika sätt att uttrycka en åsikt.

Enkelheten som jag förespråkar är inte ett sämre sätt att föra fram sin åsikt. De som formulerar kommentarer med svåra ord och hänvisningar till interna förkortningar, kanske inte når ut till Sverige i någon större omfattning. Största hotet mot Piratpartiets fortsatta arbete för framtiden är att placeras i *grupper*. För vem bestämmer vilken grupp jag ska *pressas in i* Vem bestämmer vad det ska vara för *gruppindelning* i Piratpartiet.

Alla som kommenterar är individer. I ilskans stund kan det blir *fan och du är dum i huvudet* eller kommer dessa kommentarer av en individ som vill *reta upp oss alla*. Kanske är det så att det har blivit kommentarer i *fyllan*, som sedan inte komms ihåg av den individen. Vi uppfattas ju även som en stor och värdig motståndare nu. Så att skriva fula kommentarer som Pirat kanske är en form av aktivistarbete för att sänka oss i Sveriges ögon.
Svåra ord och hänvisningar till mindre sammanhang i Sverige. Det kan ju tyda på en enorm kompetens inom ett område. Fastän är vi riktigt säkra på det? Är det en individ som vill förtrycka oss med ord som de tror att vi ej förstår. Eller ser någon chansen att glänsa med svåra ord för att framhäva sig själv som person. Kanske är det en inskränkt syn på hur Politiskt arbete bör bedrivas rätt i Sverige.


Jag blir inte så imponerad när pirater börjar föra diskussioner om hur det ska kommenteras eller vilka som kommenterar bra. Framtiden har ju kommit för att stanna. Så vi alla har skyldighet att visa respekt för de som för fram sina åsikter nu. Annars går vi ju i gamla fotspår och utser oss själva till den som är bäst..*ler gott nu*

Tro inte allt du läser, ta inte det som en sanning. Själv gör jag det gång på gång.

Denna blogg är lite kritik. Men största anledningen är att få igång lite tankar om ... jag vet ju inte vad du tänker när du läser detta. Det vet du bara själv.

Denna blogg är även en eloge till framför allt Mattias Bjärnemalm Piratpartiet, Respekt. Som lyckats få igång en sådan här enorm tankeverksamhet hos mig. Tanx

2 kommentarer:

greyman sa...

Jag ser möjligheten att kommentera en blogg som möjligheten till en tvåvägskommunikation. Ett typiskt sätt för Piratpartiet (och många andra) att kommunisera på. Att inte ens erbjuda möjligheten att kommentera på en blogg är mer i linje med hur de flesta andra partier (och en del andra) brukar vilja föra ut sina budskap. Ingen dialog, inga diskutioner, ingen möjlighet till kritik, utan bara direkt föra ut budskapet. På kort sikt fungerar det väl att inte vilja ta emot kommentarer, då läsarna inte får läsa korregeringar och idiotförklaringar av bloggaren, men på lång sikt är det en dålig idé av flera orsaker. Dels så blir det allt fler som vill kommentera eller läsa kommentarer, och dessa blir besvikna och sura då möjligheten inte finns, och dels så förlorar bloggaren en viktig källa till kritik för att kunna utvecklas.

Olof Bjarnason sa...

För min del har det gått så långt att jag aktivt undviker bloggar som inte har kommentarsfunktion (t.ex. Dick Ericsons blogg som jag läste till en början men sedan tröttnade på just av denna anledning).

Att strypa kommentarsmöjligheten ger mig "censurvibbar". Varför får ingen möjlighet att säga emot?

Dessutom så _går_ det inte i längden att strypa kommentarer - det bara minskar möjligheten för dialog. T.ex. så har flera "ensidiga" bloggar "kommenterats" genom att en annan bloggare kopierar originalinlägget (eller citerat del av det) och skapat än mera debatt på sin egen blogg istället. Och då är det riktigt pinsamt för originalbloggaren...

Länge leve fri kommunikation!